Wednesday, February 24, 2016

Pienen yrityksen tärkein tunnusluku

Pienen yrityksen tärkein tunnusluku


Tässä blogipostauksessa kerron yrityksen tärkeistä tunnusluvuista, niiden seurannasta ja siitä miten niihin voi itse vaikuttaa.


Yrityksen tunnusluvuista

Yrityksen tärkeimmät numerot ovat aina pitkällä aikavälillä taseeseen ja kannattavuuteen liittyvät asiat. Tähän asiaan viittasimme jo aiemmassa blogipostauksessa “Uuden yrittäjän seitsemän kultaista vinkkiä”. Lyhyellä tähtäimellä kaikkein tärkeimmäksi seurattavaksi asiaksi nousee kassa ja maksuvalmiuden ylläpitäminen. Liikevaihto ylläpitää maksuvalmiutta. Se on myös usein helpoimmin ennustettavissa oleva tunnusluku. Yrityksen historia antaa suuntaviivat tulevalle liikevaihdon kehitykselle, jota voidaan ohjata markkinoinnin, hinnoittelun, tuotekehityksen ja muiden työvälineiden avulla. Liikevaihtoa ei kuitenkaan pidä tuijottaa liiaksi. Pitkän aikavälin tärkein tunnusluku on yrityksen tase, joka kertoo yrityksen todellisen arvon. Vahva tase kertoo menestyksekkäästä liiketoiminnasta ja antaa tukevan pohjan tulevaisuuden menestykselle.

Pienen yrityksen tärkein tunnusluku

Pienen yrityksen tärkein tunnusluku on kassa. Kassassa oleva raha on ainoa väline laskujen, palkkojen ja muiden kustannusten maksamiseen. Maksuvalmiuden seuranta kannattaa viedä tarvittaessa hyvinkin tiheälle seurannalle, joskus jopa päivätasolle. Maksuvalmiutta voi arvioida seuraamalla miten pitkällä aikavälillä kassa riittää tulossa olevien maksujen maksamiseen. Tämän seurannan voi rakentaa yksinkertaisella excel -taulukolla, tai sen voi ostaa palveluna tilitoimistolta. Hyvä nyrkkisääntö on, että kassassa tulisi aina olla rahaa noin yhden - kolmen kuukauden kulujen verran. Liian vahvaa kassaa ei kuitenkaan kannata pitää. Vahva kassa valuu lopulta yrityksen tulokseksi josta valtio haluaa osansa. Ylenpalttisen verojenmaksamisen sijaan yrityksen kannattaa investoida rahaa omaan toimintaansa. Yritykset kasvavat investointien kautta. Hyviä investointikohteita ovat mm. yrittäjän koulutus ja markkinointia ja myyntiä tukevien asioiden kehittäminen.

Keinoja maksuvalmiuden kehittämiseen

Kassan kehittämiseen ja maksuvalmiuden ylläpitämiseen löytyy muutamia helppoja käytännön toimenpiteitä. Mikäli myyt palveluitasi tai tuotteitasi laskulla, pyri pitämään maksuajat mahdollisimman lyhyinä. Rakenna hinnoittelusi niin että voit tarjota esim. 2% kassa-alennuksen jos asiakas maksaa laskunsa nopeammin. Suhtaudu äärimmäisen vakavasti maksuhäiriöisiin asiakkaisiin. Noudata johdonmukaisesti laskutussääntöjäsi ja laita maksamattomat laskut viipymättä perintään. Asiakkaasi maksuvaikeudet voivat olla todellisia tai asiakkaasi saattaa kokeilla kuinka joustava olet oman kassansa vahvistamiseksi. On syy maksamattomuudelle kumpi tahansa, seuraukset ovat tuhoisia.  Perintä on palvelu joka on helppo ostaa ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Hyvä Kirjanpitäjä auttaa perintäpalveluiden hankkimisessa ja hoitaa prosessin puolestasi.

Jos liiketoimintasi mahdollistaa ennakkomaksujen keräämisen, pyri siihen. Mikäli myyt isompia kokonaisuuksia joiden toimittaminen kestää pitkään, jaa lasku kahteen tai kolmeen osaan esimerkiksi 40% tilattaessa ja 60% toimitettaessa.

Tärkeä kassaa vahvistava toimenpide on myös hankkia ostolaskuille mahdollisimman pitkät maksuajat. Kilpailuta palveluntarjoajiasi ja pyri tinkimään itsellesi pidemmät maksuajat. Älä koskaan maksa laskujasi etukäteen, vaan pidä huolta siitä että maksut lähtevät aina tililtäsi tarkalleen eräpäivänä. Näillä lääkkeillä kassasi pysyy kunnossa ja yrityksesi maksuvalmius säilyy aina hyvänä.

Menestyvän yrityksen salaisuus


Menestyvän yrityksen salaisuus on oikea suhde järkeä ja intohimoa. Järkeä yrityksen kehittämistyössä edustavat numerot, intohimoa numeroiden tulkinta ja tulkintojen pohjalta tehdyt päätökset. Ilman taustatietoja ja tutkittuja faktoja tehdyt päätökset ovat riskialttiita ja saattavat johtaa ikäviin lopputuloksiin. Kannattaa siis paneutua oman yrityksen numeroiden seurantaan. Yrittäjän aika on kortilla, liiketoiminnan pyörittäminen ja asiakkaiden palveleminen vie- kuten pitääkin -suurimman osan ajasta. Oman yrityksen tunnuslukujen ymmärtäminen on kuitenkin yrittäjän tärkein velvollisuus. Hyvän kirjanpitäjän rooli numeroiden tuottajana ja konsultoiva rooli numeroiden tulkinnassa on yrittäjälle äärimmäisen tärkeää. Miten hyvin sinä osaat yrityksesi tunnusluvut?Kimmo Pekari
kirjoittaja on Kirjanpito H.Lindström Oy:n hallituksen jäsen ja liikkeenjohdon  konsultti joka on erikoistunut pk-yritysten myynnin ja kansainvälistymisen kehittämiseen

No comments:

Post a Comment